Skip to main content
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

MARTIN AIGNER & GÜNTER M. ZIEGLER

Μετάφραση: Απόστολος Γιαννόπουλος

ISBN 978-960-524-988-5

Διαστάσεις: 21 x 29 cm
Αριθμός σελίδων:
328
Τιμή: €
26

Έτος έκδοσης: 2023

Το βιβλίο οφείλει τον τίτλο του στον Paul Erdős, έναν εκκεντρικό μαθηματικό με πλούσιο και πρωτότυπο έργο σε πολλά πεδία των μαθηματικών. Ο Erdős συχνά αναφερόταν στο «Βιβλίο» στο οποίο ο Θεός έχει συμπεριλάβει όλες τις αποδείξεις των μαθηματικών θεωρημάτων που διακρίνονται για την κομψότητα, τη διορατικότητα και την πρωτοτυπία τους.

Ο Martin Aigner και ο Günter M. Ziegler ξεκίνησαν να γράφουν αυτό το βιβλίο με τη συνδρομή του Paul Erdős στα μέσα της δεκαετίας του 1990 συγκεντρώνοντας ευφυείς και καινοτόμες μεθόδους απόδειξης από διάφορα πεδία των μαθηματικών.

Η έκδοση αποτελείται από σαράντα πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων αποδείξεων που οδήγησαν σε εύστοχες παρατηρήσεις και ανέδειξαν νέες πλευρές και προοπτικές σε βασικά και απαιτητικά προβλήματα από τη θεωρία αριθμών, τη γεωμετρία, την ανάλυση, τη συνδυαστική και τη θεωρία γραφημάτων.

Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε μαθηματικό ή σε όποιον ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά, καθώς ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύεται είναι απλά και κατανοητά, ενώ για άλλα απαιτείται ένα μέτριο μαθηματικό υπόβαθρο (προπτυχιακό επίπεδο).

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1998. Από τότε γνώρισε μεγάλη επιτυχία, καθώς βρίσκεται στην έκτη αναθεωρημένη έκδοση, και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.

Με εικονογράφηση από τον Karl Heinrich Hofmann

_____________________________________________________________________________________
Ο Martin Aigner έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και από το 1974 είναι καθηγητής μαθηματικών στο Freie Universität του Βερολίνου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα πεδία της συνδυαστικής και της θεωρίας γραημάτων, και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων με αντικείμενο τα διακριτά μαθηματικά, μεταξύ των οποίων τα Combinatorial Theory και A Course on Enumeration. Το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο μαθηματικής παρουσίασης Lester R. Ford από τη Μαθηματική Ένωση της Αμερικής (MAA).

Ο Günter M. Ziegler έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το MIT, και από το 1995 είναι καθηγητής μαθηματικών στο Βερολίνο — αρχικά στο πανεπιστήμιο TU Berlin, και σήμερα στο Freie Universität. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία στα διακριτά μαθηματικά, τη γεωμετρία, την τοπολογία και τη βελτιστοποίηση, μεταξύ των οποίων τα Lectures on Polytopes και «Do I Count? Stories from Mathematics». Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο μαθηματικής παρουσίασης Chauvenet της MAA, και το 2008 με το βραβείο Communicator του Γερμανικού Ιδρύματος Επιστημών.

Βασίλης Λεμπέσης

Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο King Saud, Ριάντ, Σαουδικής Αραβίας

Leave a Reply