Skip to main content
Χρόνος Ανάγνωσης 5 Λεπτά

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΠΗ

David Kaiser

Μετάφραση – Επιστημονική Επιμέλεια: Γρηγόρης Πανουτσόπουλος – Θεμιστοκλής Χαλικιάς
Σελιδοποίηση: Αντώνης Παπάδης
ISBN: 978-618-5289-76-8
Διαστάσεις: 16 x 23 cm
Αριθμός σελίδων: 408
Τιμή: 19€ + ΦΠΑ 6%

Η Βιολογία των Campbell & Reece και των συνεργατών τους είναι ένα βιβλίο γενικής βιολογίας στη διεθνή, άκρως ανταγωνιστική αγορά, με μακροχρόνια διεθνή αναγνωρισιμότητα, επιστημονική εγκυρότητα και απήχηση, ιδίως στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Συνδυάζει τη σύγχρονη βιολογική γνώση με την προσπάθεια για ενεργητική μάθηση εκ μέρους του αναγνώστη. Η έκδοση απευθύνεται σε φοιτητές των βιολογικών επιστημών, αλλά και κάθε άλλου κλάδου των φυσικών επιστημών – φυσικής, χημείας, εφαρμοσμένων μαθηματικών και πληροφορικής, γεωλογίας, γεωπονίας, βιοχημείας κ.λπ.

Οι δύο τόμοι αποτελούν αυτοτελείς εκδόσεις των ενοτήτων 6 και 7, αντίστοιχα, της μεγάλης Βιολογίας των Campbell & Reece. Έχουν ως στόχο να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας για πιο συνοπτικά και πιο στοχευμένα διδακτικά εγχειρίδια, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση ένα μείζον «βιβλίο αναφοράς» για το συγκεκριμένο πεδίο.

Περιγραφή

Οι ιδέες που βρίσκονται στα θεμέλια της κβαντικής θεωρίας παραμένουν εξαιρετικά αλλόκοτες: ένας συμπαγής κόσμος που ανάγεται σε νέφη πιθανοτήτων· σωματίδια τα οποία διασχίζουν φράγματα μέσω τούνελ· γάτες-ζόμπι, ούτε νεκρές αλλά ούτε και ζωντανές· δίδυμα σωματίδια τα οποία μοιράζονται διεμπλεκόμενες μοίρες. Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι φυσικοί έχουν αντιμετωπίσει αυτές τις εννοιολογικές αβεβαιότητες, ενώ ταυτόχρονα βίωναν τις ευρύτερες αβεβαιότητες του κοινωνικού και πολιτικού κόσμου γύρω τους, σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από την άνοδο του φασισμού, τους καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους και μια νέα πυρηνική εποχή.

Στη Κβαντική Κληρονομία, ο Ντέιβιντ Κάιζερ παρουσιάζει στους αναγνώστες του ορισμένα εμβληματικά επεισόδια από την ιστορία της συνεχιζόμενης στις μέρες μας προσπάθεια των φυσικών να κατανοήσουν τον χώρο, τον χρόνο και την ύλη στα πιο θεμελιώδη επίπεδά τους. Σε μια σειρά από συναρπαστικά δοκίμια, ο Κάιζερ μας ταξιδεύει στον πυρήνα εμβληματικών ιστορικών στιγμών ανακάλυψης και έντονου διαλόγου, με πρωταγωνιστές ορισμένους από τους σημαντικότερους επιστήμονες της περιόδου, όπως τους Άλμπερτ Αϊνστάιν, Έρβιν Σρέντιγκερ και Στίβεν Χόκινγκ, που άλλαξαν για πάντα την κατανόησή μας για τη φύση.

Καθώς εκτείνονται τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο, τα ιστορικά αυτά επεισόδια διατρέχουν τη συναρπαστική δεκαετία του 1920, τις σκοτεινές μέρες της δεκαετίας του 1930, τις αναταράξεις του Ψυχρού Πολέμου και τις ιδιαίτερες πολιτικές πραγματικότητες που τον ακολούθησαν. Τόσο σε αυτές τις περιόδους, όσο και στη δική μας, η φιλοδοξία των ερευνητών πολύ συχνά είναι να ξεπεράσουν τις ιδιαιτερότητες του εδώ και του τώρα και να προτείνουν ιδέες σχετικά με το πώς λειτουργεί ο κόσμος, που θα αντέχουν στον χρόνο και θα ξεπερνούν τα στενά όρια της αντίληψης ενός μεμονωμένου ερευνητή. Στην Κβαντική Κληρονομιά, ο Κάιζερ αποκαλύπτει το δύσκολο και συχνά χαοτικό έργο που απαιτείται για το χτίσιμο μιας κοινής κατανόησης ανάμεσα σε εκπροσώπους διαφορετικών γενεών και με αυτό τον τρόπο αναδεικνύει τους βαθύτατους δεσμούς ανάμεσα στην επιστημονική αναζήτηση και στην ανθρώπινη φύση.

Κριτικές

«Ένα αριστούργημα ιστορικής ανάλυσης… Γραμμένο αριστοτεχνικά και απολαυστικό στην ανάγνωση.»

Nature

«Καθηλωτικό… Μας αφήνει με μια πιο πλούσια εικόνα της φυσικής, ως ζωντανής δραστηριότητας.»

Los Angeles Review of Books

«Μια φιλόδοξη συλλογή δοκιμίων η οποία συνδυάζει τις δύο ακαδημαϊκές ταυτότητες [του Κάιζερ]… Μια μεγάλου εύρους ανθολογία.»

Physics Today

«Από τον Αϊνστάιν μέχρι τον Χάιζενμπεργκ και από τον Σρέντιγκερ μέχρι τον Χόκινγκ, ο Κάιζερ παρουσιάζει την ανθρώπινη διάσταση τόσο των ίδιων όσο και των ιδεών τους, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνδέσεις ανάμεσα στον εσωτερικό κόσμο της ακαδημαϊκής κοινότητας της κβαντικής θεωρίας και στον εξωτερικό κόσμο των παγκόσμιων ιστορικών γεγονότων. Αυτή η κοινωνικοπολιτική προσέγγισή είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μπορεί να ταυτιστεί ο μη εξειδικευμένος αναγνώστης με τις διάφορες επιστημονικές λεπτομέρειες… Σε αυτή τη συλλογή ιδιαίτερα απολαυστικών δοκιμίων, καταφέρνει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στον επιστημονικό ακαδημαϊσμό και στην αφήγηση μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας.»

Engineering & Technology

«Ο Κάιζερ –γράφοντας με ένα ύφος το οποίο ενίοτε ταξιδεύει τον αναγνώστη, άλλες φορές τον ιντριγκάρει, αλλά πάντοτε του μαθαίνει πράγματα—μας προσφέρει εδώ ένα αξιοθαύμαστο σύνολο από σύντομες αφηγήσεις σχετικά με σημαντικές εξελίξεις στην ιστορία της φυσικής και της κοσμολογίας του προηγούμενου αιώνα. Οι ιστορίες του καταφέρνουν να ενσωματώνουν με υπέροχο τρόπο την ανθρώπινη ιστορία στην επιστήμη. Το εν λόγω βιβλίο θα το βρουν απολαυστικό αλλά και διαφωτιστικό τόσο αναγνώστες χωρίς εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις όσο και φοιτητές της επιστήμης και της ιστορίας, αλλά ακόμα και επαγγελματίες επιστήμονες και ιστορικοί.»

—Κιπ Θορν, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, Βραβευμένος με Νόμπελ στη Φυσική το 2017

«Οι φυσικοί είναι άνθρωποι! Έχουν ανασφάλειες, ερωτικές ζωές, οικονομικά άγχη και πολιτικές απόψεις, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποκαλύψουν τα θεμέλια της πραγματικότητας. Ο Κάιζερ αφηγείται καθηλωτικές ιστορίες, οι οποίες προσπαθούν ταυτόχρονα να εξηγήσουν συναρπαστικές πτυχές της φυσικής με έναν γλαφυρό τρόπο αλλά και να αναδείξουν τους ανθρώπους που μόχθησαν για να τις ανακαλύψουν.»

—Σον Κάρολ, συγγραφέας του Something Deeply Hidden

«Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο Σρέντιγκερ επέλεξε την τόσο μακάβρια εικόνα μιας ημί-νεκρής γάτας για να περιγράψει την κβαντική φυσική; Θέλετε να μάθετε πως ένας φερόμενος ως κατάσκοπος των Σοβιετικών απέφυγε τη φυλάκιση και τελικά έφερε τα πάνω κάτω στη σωματιδιακή φυσική; Μπορείτε να μαντέψετε τι ήταν αυτό που εκτόξευσε τις πωλήσεις του βιβλίου Το Τάο της Φυσικής; Αν ερωτήματα σαν κι αυτά σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σας. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον καταλληλότερο οδηγό από τον Κάιζερ για μια περιήγηση, εκ των έσω, στη φυσική του 20ου αιώνα. Αυτές οι πνευματώδεις ιστορίες αναδεικνύουν με υπέροχο τρόπο αυτό που ο Κάιζερ αποκαλεί «διπλή φύση» της επιστημονικής έρευνας, δηλαδή τη δυνατότητά της να κληροδοτεί ιδέες που αντέχουν στο χρόνο, ενώ παράλληλα αντανακλά τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες των εκάστοτε ιστορικών συγκυριών.»

—Ντέμπορα Ρ. Κοέν, συγγραφέας του Climate in Motion

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο με τον Κάιζερ ως συγγραφέα (και αυτό που καθιστά τα δοκίμιά του τόσο απολαυστικά στην ανάγνωση) δεν είναι μόνο η ικανότητά του να σκιαγραφεί με τόσο ζωντανό τρόπο το εύρος των προσωπικοτήτων που παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου του, από τον Αϊνστάιν μέχρι τον Χάιζενμπεργκ και από τον Σρέντιγκερ μέχρι τον Χόκινγκ, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει να φωτίζει τις ανθρώπινες διαστάσεις των ιδεών τους. Η ικανότητά του να αναδεικνύει συνδέσεις ανάμεσα σε εξωπραγματικές ιδέες και στους κοινωνικούς και πολιτικούς κόσμους εντός των οποίων διαμορφώνονται, τον καθιστά έναν μαγευτικό οδηγό στα μυστήρια του σύμπαντος.»

—Νελ Φρόιντενμπεργκερ, συγγραφέας του Lost and Wanted

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο David Kaiser είναι Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και κάτοχος της έδρας Germeshausen του Προγράμματος Επιστήμης, Τεχνολογίας και Κοινωνίας του ΜΙΤ και Καθηγητής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΜΙΤ. Η ιστορική έρευνα του Kaiser εστιάζει στην ανάπτυξη της φυσικής στις ΗΠA κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ η έρευνά του στη φυσική εστιάζει στην κοσμολογία του πρώιμου σύμπαντος. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πρωτοποριακά πειράματα που διερεύνησαν τα θεμέλια της κβαντικής θεωρίας.

Έχει συγγράψει τα βραβευμένα βιβλία Drawing Theories Apart: The Dispersion of Feynman Diagrams in Postwar Physics (University of Chicago Press, 2005) και How the Hippies Saved Physics: Science, Counterculture, and the Quantum Revival (W. W. Norton, 2011). Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, H Κβαντική Κληρονομία: Ανταποκρίσεις από έναν Αβέβαιο Κόσμο (Εκδόσεις Ροπή, 2022), επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά βιβλία της χρονιάς, από τα περιοδικά Physics Today και Physics World. Το έργο του Κάιζερ έχει επίσης δημοσιευτεί σε έντυπα και περιοδικά όπως τα New Yorker, Nature, Science, Scientific American, New York Times, και London Review of Books.

Βασίλης Λεμπέσης

Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο King Saud, Ριάντ, Σαουδικής Αραβίας

Leave a Reply