Skip to main content
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά

Η απομόνωση στο Πρίνστον και η πίστη σε έναν Θεό που δεν παίζει ζάρια

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΡΑΥΛΟΣ

DAVID BODANIS

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Γεωργούλια

«Αϊνστάιν, σταμάτα να λες στον Θεό τι να κάνει!»«Είμαι πεπεισμένος ότι Εκείνος δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν».Οι δύο άντρες είχαν εντελώς διαφορετικές απόψεις – όχι μόνο για το πώς λειτουργούσε το Σύμπαν, αλλά και για τις ικανότητές τους να διακρίνουν τις θείες λειτουργίες του. Μόνο ο ένας τους είχε δίκιο.

Αυτή η πεποίθηση ήταν που απομόνωσε τον τιτάνα της επιστήμης από το συναρπαστικό έργο της νέας γενιάς των κβαντικών φυσικών και κατέστρεψε τη φήμη του. Ο ιδιοφυής Αϊνστάιν θα μπορούσε να αλλάξει τον Κόσμο και πάλι, όμως είχε στυλώσει τα πόδια και κατέπνιγε τη δύναμη της δημιουργικής του διαίσθησης.

Πώς συνέβη αυτό; Πώς η διάνοια φτάνει στο αποκορύφωμά της, πώς μετατρέπεται σε υπεροψία και πώς εξασθενεί; Πώς διαχειριζόμαστε την αποτυχία και τα γηρατειά; Πώς χάνουμε τη συνήθεια της εμπιστοσύνης και πώς μπορούμε να την ανακτήσουμε;

Μια γλαφυρή αφήγηση με εκπληκτικό σασπένς, γεμάτη συναρπαστικά και προκλητικά ανέκδοτα στοιχεία για τον διάσημο φυσικό στον οποίο χρωστάμε τόσα πολλά, αλλά κυρίως για τα πόσα περισσότερα θα είχε πετύχει αν μπορούσε να τιθασεύσει τα υπερβολικά ανθρώπινα ελαττώματά του.

Ο πρώτης τάξεως εκλαϊκευτής της επιστήμης Ντέιβιντ Μποντάνις, συγγραφέας του best seller E=mc2, εντοπίζει το τόξο της πνευματικής ανάπτυξης του Αϊνστάιν σε όλη την επαγγελματική και προσωπική του ζωή, δείχνοντας πώς η ανυπέρβλητη διαίσθησή του αποδείχτηκε η μεγαλύτερη δύναμή του αλλά και η απόλυτη ανατροπή του.

Η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα όλων των εποχών, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, στις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, αγνοήθηκε από τους περισσότερους επιστήμονες, με τις ιδέες του να αντιτίθενται ακόμη και από τους πιο στενούς του φίλους.

Η φαντασία και η αυτοπεποίθηση του Αϊνστάιν τον έκαναν να αποκαλύψει τη δομή του Σύμπαντος, όμως όταν προσπάθησε να κατανοήσει τις νεότερες αποκαλύψεις στον τομέα της κβαντικής μηχανικής, αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά υπονόμευσαν την αναζήτησή του για την απόλυτη αλήθεια.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Ο Ντέιβιντ Μποντάνις γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόι και ήταν το έκτο παιδί –επιτέλους, το αγόρι, ύστερα από πέντε κορίτσια– μιας πολύτεκνης οικογένειας μεταναστών. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου με πτυχίο στα μαθηματικά και το 1977 μετακόμισε στην Ευρώπη για να εργαστεί στο Παρίσι ως ρεπόρτερ επιστημονικών θεμάτων για την εφημερίδα International Herald Tribune.

Το 1982 ξεκίνησε τη συγγραφική καριέρα του, μέσα από την οποία αναδείχτηκε αμέσως το ταλέντο του να περιγράφει και να εξηγεί την επιστήμη πίσω από κάθε φαινόμενο της καθημερινής ζωής.

Το περιοδικό Publishers Weekly, χαρακτήρισε τον Μποντάνις ως έναν πρώτης τάξεως εκλαϊκευτή, ενώ ένας συγγραφέας του Economist δήλωσε πως «η δροσερή, συχνά ποιητική πεζογραφία του κάνει ακόμη και τα πιο περίπλοκα θέματα να φαίνονται προσιτά στους μη ειδικούς αναγνώστες».

Το 1990 αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο και να αποπειραθεί να  κατακτήσει ακαδημαϊκή θέση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ξεκίνησε ως ανώτερο συνεργαζόμενο μέλος στο Κολέγιο St. Antony’s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πολύ σύντομα έγινε δεκτός στο τμήμα κοινωνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου δίδαξε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές Ιστορία της Ανθρώπινης Δημιουργίας, μέσα από ένα μάθημα δικής του επινόησης με τίτλο «Η εργαλειοθήκη του διανοούμενου».Το συγκεκριμένο μάθημα είχε μεγάλη απήχηση στους φοιτητές και σύντομα πλήθος προπτυχιακών φοιτητών δήλωσαν την προτίμησή τους να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία του Μποντάνις, κάτι που του έδωσε εξέχουσα θέση και έναν καλό μισθό στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα βιβλία του καλύπτουν πλήθος θεματικών, από την ιστορία του ηλεκτρισμού μέχρι την ειδική σχετικότητα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα ευπώλητα Ηλεκτρικό Σύμπαν (εκδοτικός οίκος Λιβάνης), Η βιογραφία της πιο διάσημης εξίσωσης στον κόσμο – E=mc² (εκδοτικός οίκος Λιβάνης), The Secret House: Twenty-four Hours in the Strange and Unexpected World  in Which We Spend Our Nights and Days, και το έργο με το οποίο ξεκίνησε τη  συγγραφική καριέρα του The Body Book: A Fantastic Voyage to the World Within.

Σήμερα, ο Μποντάνις είναι ένας βραβευμένος συγγραφέας και ακαδημαϊκός της Οξφόρδηςμε ειδίκευση στις γεωπολιτικές τάσεις. Κάνει πολύ συχνά ομιλίες για διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τους νέους επιχειρηματίες, τους φοιτητές  και, γενικώς, την κοινότητα των επιστημόνων.

Η ικανότητά του να μελετά περίπλοκα θέματα και να τα απεικονίζει μέσα από συναρπαστικές, διορατικές ιστορίες, τον έχει καταστήσει εξαιρετικά χρήσιμο σύμβουλο επιχειρήσεων και οργανισμών. Εξετάζει οτιδήποτε, από τις μεταφορές μέχρι την τεχνολογία και την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή  μέσα από το πρίσμα των ιστορικών γεγονότων και των ανακαλύψεων. Αντλώντας πληροφορίες από σχεδόν 900 πολυεθνικές εταιρείες, εξετάζει τις στρατηγικές που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να επιβιώνουν, να αναπτύσσονται και να καινοτομούν, διατηρώντας τους επιχειρηματικούς στόχους τους, τα ιδεώδη και την ιστορία τους. Εκτός από την ανάπτυξη και την καινοτομία, ο Μποντάνις αποπειράται απαντήσεις σε θεμελιώδη επιχειρηματικά ερωτήματα. Πώς εξισορροπεί μια εταιρεία την επιβίωση με την απόδοση; Πώς μπορεί να ελεγχθεί το κόστος χωρίς να επηρεαστούν οι μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους πελάτες και το προσωπικό; Και τι σημαίνει η αναταραχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης για την παγκοσμιοποίηση στο σύνολό της; Σήμερα, μέσα από τη διδασκαλία και τη συγγραφή, ο Ντέιβιντ Μποντάνις βοηθά ομάδες φοιτητών και νέων επιχειρηματιών να προβλέψουν τις μελλοντικές τάσεις στην τεχνολογία, οραματιζόμενος τον εργασιακό και επιχειρηματικό κόσμο του αύριο.”

Βασίλης Λεμπέσης

Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο King Saud, Ριάντ, Σαουδικής Αραβίας

Leave a Reply