Skip to main content
Χρόνος Ανάγνωσης 3 Λεπτά

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ

AMY WEBB & ANDREW HESSEL

Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

ISBN 978-618-230-074-9

Διαστάσεις: 17 x 24 cm
Αριθμός σελίδων:
392

Τιμή: € 20

Έτος έκδοσης: 2024

Στον 20ό αιώνα οι βιολόγοι θέλησαν να αποσυνθέσουν τα δομικά στοιχεία της ζωής (ιστούς, κύτταρα, πρωτεΐνες) για να μάθουν πώς λειτουργούν. Στον τωρινό αιώνα, αντίθετα, μια νέα γενιά βιολόγων υπόσχεται να αποκαλύψει πώς δη­μιουργείται η ζωή, αλλά και πώς μπορεί να αναδημιουργηθεί. Αυτό το αναδυόμενο επιστημονικό πεδίο ονομάζεται συνθετική βιολογία και έχει έναν και μόνο στόχο: να μας δώσει πρόσβαση στο ανθρώπινο κύτταρο ώστε να μπορούμε να γράφουμε καινούργιο —και πιθανώς καλύτερο— βιολογικό κώδικα.

Στο πλαίσιο της συνθετικής βιολογίας, μηχανικοί σχεδιάζουν νέα υπολογιστικά συστήματα βιολογικού ενδιαφέροντος, νεοφυείς επιχειρήσεις πωλούν εκτυπωτές ικανούς να μετατρέπουν κώδικα υπολογιστή σε «ζωντανούς οργανισμούς», ενώ αρχιτέκτονες δικτύων χρησιμοποιούν DNA στη θέση των σκληρών δίσκων. Άλλοι επιστήμονες αναπτύσσουν περίτεχνα συστήματα όπου ανθρώπινα όργανα σε νανοκλίμακα ζουν και αναπτύσσονται έξω από το ανθρώπινο σώμα. Βιολόγοι, μηχανικοί, επιστήμονες των υπολογιστών και πολλοί άλλοι ερευνητές έχουν διαμορφώσει από κοινού ένα σύνθετο οικοσύστημα από ειδικούς, ερευνητικά εργαστήρια, συστήματα υπολογιστών, κρατικούς οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις το οποίο δημιουργεί νέους τρόπους κατανόησης της ζωής, καθώς και νέες μορφές της. Πρόκειται για μια αληθινή μηχανή της γένεσης.

Σύντομα η ζωή δεν θα είναι πλέον ένα παιχνίδι της τύχης αλλά απόρροια σχεδιασμού και επιλογής. Η μηχανή της γένεσης θα καθορίσει το πώς αντιλαμβανόμαστε και ορίζουμε την οικογένεια, πώς αναγνωρίζουμε τη νόσο και αντιμετωπίζουμε τη γήρανση, πώς φτιάχνουμε τα σπίτια μας και πώς τρεφόμαστε. Θα παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης κλιματικής έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε σήμερα και τελικά στην ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Περιεχόμενα

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Εισαγωγή
Θα έπρεπε να είναι η ζωή ένα τυχερό παιχνίδι;

ΜΕΡΟΣ Α΄: Προέλευση
1. Λέγοντας όχι στα κακά γονίδια: Η γέννηση της μηχανής της γένεσης
2. Μια κούρσα ώς τη γραμμή εκκίνησης
3. Τα τούβλα της ζωής
4. Ο Θεός, ένας Church κι ένα (ως επί το πλείστον) μαλλιαρό μαμούθ

ΜΕΡΟΣ Β΄: Τώρα
5. Η βιοοικονομία
6. Η Βιολογική Εποχή
7. Εννέα κίνδυνοι

ΜΕΡΟΣ Γ΄: Εκδοχές του μέλλοντος
9. Διερευνώντας ό,τι πρόσφατα έγινε πιθανό
10. Σενάριο Ένα: Δημιουργώντας το παιδί σας στη Wellspring
11. Σενάριο Δύο: Τι συνέβη όταν καταργήσαμε τη γήρανση
12. Σενάριο Τρία: «Πού να φας» 2037, του Ακίρα Γκολντ
13. Σενάριο Τέσσερα: Υπογείως
14. Σενάριο Πέντε: Το Υπόμνημα

ΜΕΡΟΣ Δ΄: Ο δρόμος προς τα εμπρός
15. Μια νέα αρχή

Επίλογος
Ευχαριστίες
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

Εικαστικό θέμα του εξωφύλλου: David S. Goodsell, RCSB Protein Data Bank and Scripps Research. Ο ζωγραφικός πίνακας δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης SciArt η οποία πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Κρυσταλλογραφικής Εταιρείας το 2022.

Η Έιμυ Ουέμπ (Amy Webb) είναι αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Δραστήριο μέλος πολλών οργανισμών (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αμερικανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, Επιτροπή Bretton Woods κ.ά.), έχει γράψει μια σειρά από αξιόλογα βιβλία: How to Make J-School Matter (Again) (2015), The Signals Are Talking: Why Today’s Fringe Is Tomorrow’s Mainstream (2016), The Big Nine: How the Tech Titans and Their Thinking Machines Could Warp Humanity (2019).

Ο Άντριου Χέσσελ (Andrew Hessel) είναι καναδός γενετιστής και επιχειρηματίας, ο οποίος διερευνά την αιχμή της ψηφιακής βιολογίας, με επίκεντρο την πλήρη γονιδιωματική σύνθεση. Άλλοτε ερευνητής σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, είναι συνιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας Humane Genomics, η οποία ειδικεύεται σε συνθετικούς ιούς που καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα. Είναι επίσης συνιδρυτής και πρόεδρος του Genome Project-Write (GPW), διεθνούς επιστημονικής προσπάθειας για την προώθηση της σχεδίασης και κατασκευής μεγάλων γονιδιωμάτων, μεταξύ των οποίων και του ανθρώπινου. Ένθερμος υποστηρικτής της βιολογίας ανοιχτού κώδικα, θεωρεί τα κύτταρα ζωντανούς υπολογιστές και το DNA γλώσσα προγραμματισμού.

Βασίλης Λεμπέσης

Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο King Saud, Ριάντ, Σαουδικής Αραβίας

Leave a Reply