To InScience σας παρουσιάζει την ομιλία του Δημήτριου Τσομώκου, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τίτλο “ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ”, που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025.
Περίληψη:
Η πολιτική οικονομία των χρηματοπιστωτικών κρίσεων προϋποθέτει την υποδειγματοποίηση της αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων και χρεοκοπίας. Η παρούσα ομιλία υποδειγματοποιεί την χρηματοπιστωτική αστάθεια χρησιμοποιώντας του υπόδειγμα Goodhart-Tsomocos. Το υπόδειγμα εμπεριέχει ατελείς κεφαλαιακές αγορές, περιορισμούς ρευστότητας, ετερογενείς επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αναλύουμε ρυθμιστικές και νομισματικές παρεμβάσεις για την εξομάλυνση των εξωτερικών οικονομιών και την βελτίωση της οικονομικής ευημερίας κατά Pareto. Ο ρόλος της αθέτησης οικονομικών υποχρεώσεων και της χρεοκοπίας όπως επίσης και η αλληλεπίδραση του πραγματικού και του ονομαστικού τομέα της οικονομίας είναι καθοριστικά συστατικά στοιχεία του υποδείγματος. Τέλος, συσχετίζεται η πρόσφατη κρίση της Ευρωζώνης με τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του υποδείγματος.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτριος Τσομώκος είναι Καθηγητής Χρηματιστηριακών Οικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων SAÏD, και Εταίρος στη Διοίκηση στο St. Edmund Hall στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι επίσης Ανώτερος Ερευνητικός Συνεργάτης στην Ομάδα Χρηματοοικονομικών Αγορών του London School of Economics.
Ως μαθηματικός οικονομολόγος, οι κύριοι τομείς εξειδίκευσής του περιλαμβάνουν:
• Τραπεζική και ρύθμιση
• Ενδογενές χρήμα, ρευστότητα και χρηματοπιστωτική αστάθεια
• Ατελείς αγορές περιουσιακών στοιχείων
• Θεωρητική τιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων
• Συστημικό κίνδυνο
• Ζητήματα νέας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής
Η έρευνά του έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, αναλύει ζητήματα μετάδοσης κρίσεων, χρηματοπιστωτικής ευθραυστότητας, διασυνδέσεων μεταξύ τραπεζών και τις επιπτώσεις των κανονισμών της Συμφωνίας της Βασιλείας στη μακροοικονομία, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο Γενικής Ισορροπίας με ατελείς αγορές περιουσιακών στοιχείων, χρήμα και ενδογενή αθέτηση υποχρεώσεων. Εργάζεται προς τη διαμόρφωση ενός νέου παραδείγματος νομισματικής πολιτικής, ανάλυσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και μακροπροληπτικής ρύθμισης. Δημοσιεύει συχνά σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Journal of Mathematical Economics, Economic Theory, Journal of Economic Theory, Journal of Money, Credit and Banking, Journal of Financial Stability, Annals of Finance, International Journal of Central Banking, Journal of Economics και Journal of Political Economy.
Το 2003, συν-ανέπτυξε το μοντέλο Goodhart – Tsomocos για τη χρηματοπιστωτική ευθραυστότητα, ενώ εργαζόταν στην Τράπεζα της Αγγλίας. Το μοντέλο έχει σημαντική επίδραση και έχει βαθμονομηθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία βαθμονόμησης από περισσότερες από δέκα κεντρικές τράπεζες, όπως η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, της Κολομβίας, της Αγγλίας, της Τζαμάικα, της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας και της Χιλής. Το 2011, παρείχε μαρτυρία στη Βουλή των Λόρδων για την Έκθεση της Υποεπιτροπής Οικονομικών και Διεθνούς Εμπορίου σχετικά με το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.
Ο Δημήτριος Τσομώκος έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος ενός από τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και παρέχει τακτικά σχόλια για την ελληνική οικονομία σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Έχει συνεργαστεί με κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Αγγλία, η Βουλγαρία, η Κολομβία, η Ελλάδα, η Νότια Κορέα και η Νορβηγία, εφαρμόζοντας το μοντέλο Goodhart – Tsomocos και παρέχοντας συμβουλές για ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Από την ένταξή του στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων SAÏD το 2002, έχει συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων της σχολής. Υπήρξε Διευθυντής του MSc in Financial Economics και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Διδακτορικού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικά της Χρηματοδότησης). Είναι επίσης μέλος της Εταιρείας για την Προώθηση της Οικονομικής Θεωρίας (Society for the Advancement of Economic Theory). Επιβλέπει διδακτορικούς φοιτητές τόσο στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων SAÏD όσο και στο Τμήμα Οικονομικών. Κάποιοι από τους πρώην φοιτητές του έχουν ενταχθεί σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως ως επίκουροι καθηγητές, ενώ άλλοι εργάζονται στο ΔΝΤ, το Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ταϊλάνδης.
Πριν από την ένταξή του στη SAÏD, ο Δημήτριος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Columbia και εργάστηκε ως οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας. Κατέχει πτυχίο BA, MA, MPhil και διδακτορικό (PhD) από το Πανεπιστήμιο Yale.
Κεφάλαια της Ομιλίας
00:00:21 Εισαγωγή – Χαιρετισμός
00:05:40 Ομιλία
01:10:20 Ερωτήσεις
01:10:45 Τι μαθηματικά εργαλεία (δηλαδή ποιούς τομείς της μαθηματικής επιστήμης) έχετε χρησιμοποιήσει στην ανάπτυξη του μοντέλου σας. Ή πιο απλά τι μαθηματικά πρέπει να ξέρει κάποιος για να ασχοληθεί με τέτοια υποδείγματα;
01:13:27 Υπάρχουν άλλα μοντέλα που να μελετούν τα ίδια οικονομικά φαινόμενα με το δικό σας; Αν ναι, σε τι υπερέχει ή υπολείπεται το δικό σας σε σχέση με αυτά;
01:15:05 Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης πως θα επηρεάσει την χρήση υποδειγμάτων σαν και το δικό σας στο χώρο της οικονομίας;
01:16:05 Ποιο το μέλλον της επιστήμης της οικονομετρίας με την έλευση της ΤΝ;
1:16:45 Ποιες θεωρητικές και πρακτικές προκλήσεις εγείρει η εφαρμογή του υποδείγματος Goodhart-Tsomocos στην ανάλυση και διαχείριση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων;
1:18:05 Πώς επηρεάζεται το υπόδειγμα από την ανάπτυξη της οικονομικής επιστήμης ή, ακόμα από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως στο πέρασμα του χρόνου;
1:20:15 Έχει δείξει προβλεπτική ισχύ το υπόδειγμά σας;
1:21:20 Επίλογος