ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΠΗ
Νίκος Ήργες, Γιώργος Κουτσούμπας, Νίκος Μαυρόματος
ISBN: 978-618-5289-86-7
Διαστάσεις: 21 Χ 29
Αριθμός σελίδων: 634
Τιμή: 40€ + 6% ΦΠΑ
Έτος έκδοσης: 2023
Η Σχετικιστική Κβαντική Θεωρία Πεδίου, που εξετάζεται σ’ αυτό το βιβλίο, είναι η βάση για την μελέτη των εξελίξεων στην Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Η έκθεση είναι σχετικά σύντομη, καθώς αυτό το πόνημα απευθύνεται σε αρχάριους μεταπτυχιακούς φοιτητές ή προχωρημένους προπτυχιακούς φοιτητές με βασικές γνώσεις Κβαντικής Μηχανικής, Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, Θεωρίας Ομάδων και Ειδικής Σχετικότητας.
Εξετάζονται τα βασικά στοιχεία των θεωριών κβαντικών πεδίων που σχετίζονται με καθεμία από τις αλληλεπιδράσεις που εισέρχονται στο Καθιερωμένο Πρότυπο των Στοιχειωδών Σωματιδίων και τα αυθόρμητα πρότυπα θραύσης της συμμετρίας, δηλαδή το κλασικό φαινόμενο Higgs, πρώτα στο απλούστερο πλαίσιο της Αβελιανής συμμετρίας της Βαθμωτής Ηλεκτροδυναμικής και κατόπιν για τις σχετικές για το Καθιερωμένο Πρότυπο, μη-Αβελιανές συμμετρίες.
Η επόμενη μεγάλη ενότητα είναι η θεωρία της σκέδασης με παραδείγματα σε επίπεδο δέντρου. Ακολουθεί ο κβαντισμός των πεδίων μέσω των λεγόμενων ολοκληρωμάτων διαδρομής, οι βασικές έννοιες και οι προϋποθέσεις για ”επανακανονικοποιησιμότητα” των θεωριών, και επίσης τα βασικά στοιχεία της λεγόμενης “ομάδας επανακανονικοποίησης” και εξομάλυνσης μιας θεωρίας. Εκτός από τις διαταρακτικές μεθόδους γίνεται και μια σύντομη περιγραφή των θεωριών Yang-Mills σε χωροχρονικό πλέγμα αλλά και μέσω της ενεργής χορδής.
Ακολουθούν επιλεγμένα προχωρημένα θέματα, όπως οι χειραλικές ανωμαλίες, η κβαντική γενίκευση του μηχανισμού Higgs, ο μηχανισμός των Coleman και Weinberg που αποτελεί μια κβαντικά δυναμική ερμηνεία του φαινομένου σπασίματος της συμμετρίας και οι κρίσιμοι εκθέτες από την οπτική γωνία της Κβαντικής Θεωρίας Πεδίου. Τέλος περιγράφονται σύντομα οι Σύμμορφες Θεωρίες Πεδίου, καθώς και ο φορμαλισμός θεωριών πεδίου σε πεπερασμένη θερμοκρασία και πραγματικό χρόνο.
Ο Νίκος ‘Ηργες είναι Καθηγητής στον Τομέα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του ΕΜΠ. Το Πτυχίο του είναι από το Φυσικό Τμήμα του ΕΚΠΑ και το Διδακτορικό του από το University of Florida, Gainesville, USA. Δούλεψε για συνολικά 10 χρόνια σαν ερευνητής στο University of Colorado, Boulder, USA, στο Instituto de Estructura de la Materia, Madrid, Spain, στο Φυσικό Τμήμα του Παμεπιστημίου Κρήτης και στο Bergische Universität Wuppertal, Germany. ‘Εγινε μέλος της ομάδας θεωρητικής φυσικής του Τομέα Φυσικής της ΣΕΜΦΕ το 2010 όπου μεταξύ άλλων διδάσκει Κβαντική Θεωρία Πεδίου σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ερευνητικά έχει δουλέψει σε μοντέλα πέρα του Καθιερωμένου Προτύπου, θεωρία και φαινομενολογία χορδών, θεωρία πεδίου στο πλέγμα, σύμμορφη θεωρία πεδίου και κβαντική Κοσμολογία.
Ο Γιώργος Κουτσούμπας σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε Μεταπτυχιακά μαθήματα στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και στο Παρίσι. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο ΕΜΠ, όπου στη συνέχεια δίδαξε, μέχρι σήμερα, που είναι Ομότιμος Καθηγητής της Φυσικής. Επισκέφτηκε κατά καιρούς ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, ενδεικτικά το CERN, το Ινστιτούτο Niels Bohr στην Κοπεγχάγη, το DESY στο Αμβούργο. Ερευνητικά ασχολείται με Θεωρίες Βαθμίδας σε Χωροχρονικό Πλέγμα και τροποποιήσεις της Θεωρίας της Σχετικότητας.
Ο Νικόλαος Μαυρόματος (MA, DPhil, FInstP) είναι Καθηγητής που ασχολείται με τη Αστροσωματιδιακή Φυσική, τη Φαινομενολογία Χορδών και Κβαντικής βαρύτητας, την κοσμολογία (σκοτεινός τομέας του Σύμπαντος) και την τροποποιημένη βαρύτητα, συμπεριλαμβανομένων της μοντελοποίησης και των κοσμικών δοκιμών μιας πιθανής παραβίασης Lorentz και/ή CPT συμμετριών σε τροποποιημένες γεωμετρίες του πρώιμου Σύμπαντος και της σχέσης της με τη σκοτεινή ύλη και την ασυμμετρία ύλης-αντιύλης στο Σύμπαν. Συμμετέχει επίσης σε θεωρητικές μελέτες κβαντικών πεδίων μαγνητικών μονοπόλων, μαύρων οπών, λογαριθμικών σύμμορφων θεωριών πεδίου, καθώς και σε διεπιστημονικά θέματα μεταξύ σωματιδιακής φυσικής και συμπυκνωμένης ύλης (θεωρίες βαθμίδας επίπεδων υπεραγωγών υψηλής θερμοκρασίας). Επί του παρόντος είναι επίσης συντονιστής φυσικής του πειράματος MoEDAL-LHC (CERN), θέση που κατέχει από το 2011. Διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του King’s College του Λονδίνου, από το 2001, και υπηρετεί ως καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής από το 2006. Έχει ενταχθεί στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Τμήμα Φυσικής) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2021 ως Καθηγητής. Είναι Fellow του Ινστιτούτου Φυσικής (Ηνωμένο Βασίλειο), και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις για έρευνα (πρώτα βραβεία στο διαγωνισμό δοκιμίων του Ινστιτούτου Βαρυτικής Έρευνας – Gravity Research Foundation Essay competition (1999, 2005)) και αριστεία διδασκαλίας (στο King’s College του Λονδίνου).