Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Χρήστος Γεωργίου έλαβε το πτυχίο του στις Φυσικές Επιστήμες το 1974 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το 1979 έλαβε πτυχίο Master στη Βιοχημεία από το πανεπιστήμιο Roosevelt των ΗΠΑ. Το 1985 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Βιολογία-Βιοχημεία στο Illinois Institute of Technology των ΗΠΑ. Τα επόμενα δύο χρόνια θα κάνει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Βιοχημείας του Illinois Institute of Technology των ΗΠΑ.

Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Χρήστος Γεωργίου έλαβε το πτυχίο του στις Φυσικές Επιστήμες το 1974 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το 1979 έλαβε πτυχίο Master στη Βιοχημεία από το πανεπιστήμιο Roosevelt των ΗΠΑ. Το 1985 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Βιολογία-Βιοχημεία στο Illinois Institute of Technology των ΗΠΑ. Τα επόμενα δύο χρόνια θα κάνει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Βιοχημείας του Illinois Institute of Technology των ΗΠΑ. Το 1998 εντάχθηκε στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ ως Επίκουρος Καθηγητής. Από το 1990 εντάχθηκε στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως Επίκουρος Καθηγητής. Το 2002 ανακηρύχτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής, το 2008 Καθηγητής και το 2018 Ομότιμος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Είναι συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης του Διαστήματος και Αστροβιολογίας της NASA στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Εξωγήινης Νοημοσύνης στο
Mountain View στην ίδια Πολιτεία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν αφενός στη βιοχημεία του οξειδωτικού στρες στους οργανισμούς και τη σχέση της με τη διαφοροποίηση και, γενικά, με φυσιολογικές και μη καταστάσεις βιολογικού και ιατρικού ενδιαφέροντος και αφετέρου στην Αστροβιολογία με έμφαση στην έρευνα για μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες και στον προσδιορισμό ανόργανων χημικών οξειδωτών επαγωγών οξειδωτικού στρες σε ερήμους που προσομοιάζουν το έδαφος του Άρη όπως η Ατακάμα (Χιλή), η Μοχάβε (ΗΠΑ) και η Ανταρκτική.
Για περισσότερες πληροφορίες
http://www.biology.upatras.gr/personel/georgiou/.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ

Kαθηγητής Επιστημολογίας της Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

O Μανώλης Δαφέρμος είναι Καθηγητής Επιστημολογίας της Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι συγγραφέας πέντε μονογραφιών μεταξύ των οποίων οι παρακάτω: “Rethinking cultural-historical theory: a dialectical perspective to Vygotsky” (Springer, 2018), «Επιστημολογία της Ψυχολογία: μια κριτική εισαγωγή» (Κριτική, 2020). Επίσης, είναι επιμελητής/ συνεπιμελητής 9 βιβλίων.

Καθηγητής Επιστημολογίας της Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

O Μανώλης Δαφέρμος είναι Kαθηγητής Επιστημολογίας της Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι συγγραφέας πέντε μονογραφιών μεταξύ των οποίων οι παρακάτω: “Rethinking cultural-historical theory: a dialectical perspective to Vygotsky” (Springer, 2018), «Επιστημολογία της Ψυχολογία: μια κριτική εισαγωγή» (Κριτική, 2020). Επίσης, είναι επιμελητής/ συνεπιμελητής 9 βιβλίων. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, πορτογαλικά ρωσικά και φαρσί. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της “International Society of Cultural-historical Activity Research” (ISCAR). Είναι μέλος Συντακτικών Επιτροπών διεθνών επιστημονικών περιοδικών (“Cultural-historical psychology”, “Human Arenas. An Interdisciplinary Journal of Psychology, Culture, and Meaning”, “Outlines. Critical Practice Studies”, “Culture and Education”, “Brazilian Journal of Socio-Historical-Cultural Theory and Activity Research”, κ.α.). Είναι μέλος της Διεθνούς Σχολής «Λογική της Ιστορίας» (Δ.Σ.Λ.Ι.).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ

Λέκτορας Ιατρικής Φυσικής, Ludwig-Maximilians University of Munich, Μόναχο, Γερμανία

Ο Γιώργος Δέδες γεννήθηκε το 1980 και σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ από όπου αποφοίτησε το 2004 με ειδίκευση στην Πυρηνική Φυσική και τη Φυσικη Στοιχειωδών Σωματιδίων. Έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Max-Planck Institute for Physics (MPI) του Μονάχου της Γερμανίας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), και το 2008 ανακηρύχθηκε διδάκτορας το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM).

Λέκτορας Ιατρικής Φυσικής, Ludwig-Maximilians University of Munich, Μόναχο, Γερμανία

Ο Γιώργος Δέδες γεννήθηκε το 1980 και σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ από όπου αποφοίτησε το 2004 με ειδίκευση στην Πυρηνική Φυσική και τη Φυσικη Στοιχειωδών Σωματιδίων. Έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Max-Planck Institute for Physics (MPI) του Μονάχου της Γερμανίας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN), και το 2008 ανακηρύχθηκε διδάκτορας το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM). Από το 2010 μεταπήδησε στον τομέα της Ιατρικής Φυσικής και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Λυών (IPNL) και στο Βιοϊατρικό Κέντρο Ερευνών (CREATIS) στη Λυών της Γαλλίας. Από το 2013 είναι λέκτορας (Dozent) στην έδρα Ιατρικής Φυσικής του Ludwig-Maximilians University του Μονάχου (LMU). Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην ακτινοθεραπεία πρωτονίων και σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους τομογραφίας. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό του τμήματος Φυσικής του LMU, είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Περιοδικού Ιατρικής Φυσικής (Physica Medica – European Journal of Medical Physics) και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης για τον τομέα των ιατρικών απεικονιστικών μεθόδων. Από το 2020 εργάζεται παράλληλα ως developer/consultant στην εταιρεία Space Talos Ltd με αντικείμενο την ακτινοπροστασία τεχνητών δορυφόρων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΗΣ

Διευθυντής Ερευνών στην Μοριακή Βιολογία του καρκίνου και των βλαστικών κυττάρων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

O Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής, είναι Διευθυντής Ερευνών στην Μοριακή Βιολογία του καρκίνου και των βλαστικών κυττάρων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Απέκτησε το βασικό πτυχίο του στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική από το Πανεπιστήμιο J Ε Purkyne του Μπρνο, στη Τσέχικη Δημοκρατία. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε το AIDS και το δίπλωμα το έλαβε από την Ιατρική Σχολή της Κρήτης.

Διευθυντής Ερευνών στην Μοριακή Βιολογία του καρκίνου και των βλαστικών κυττάρων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

O Δρ. Βασίλης Ζουμπουρλής, είναι Διευθυντής Ερευνών στην Μοριακή Βιολογία του καρκίνου και των βλαστικών κυττάρων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Απέκτησε το βασικό πτυχίο του στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική από το Πανεπιστήμιο J Ε Purkyne του Μπρνο, στη Τσέχικη Δημοκρατία. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε το AIDS και το δίπλωμα το έλαβε από την Ιατρική Σχολή της Κρήτης. Έχει ασκήσει έρευνα σε κορυφαία Ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έχει επιβλέψει 23 διδακτορικές διατριβές. Διδάσκει σε 7 διαφορετικά μεταπτυχιακά. Έχει δημοσιεύσει 110 εργασίες σε ξενόγλωσσα περιοδικά με κριτές που έχουν λάβει πάνω από 6000 αναφορές και 25 δημοσιεύσεις στα Ελληνικά. Έχει συμμετάσχει σε 180 Ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου με τίτλο «Η Πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα». Ήταν εκπρόσωπος των ερευνητών στο ΔΣ του ΕΙΕ για πάνω από 3.5 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του Συλλόγου προσωπικού του ΕΙΕ για δεύτερη θητεία. Είναι μαραθωνοδρόμος και έχει τερματίσει επιτυχώς σε 7 κλασσικούς μαραθωνίους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ

Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο King Saud, Ριάντ, Σαουδικής Αραβίας

Ο Βασίλης Λεμπέσης γεννήθηκε το 1967, σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και έκανε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Κβαντική Οπτική στο Πανεπιστήμιο του ‘Εσσεξ στο Ηνωμένου Βασίλειο. Σήμερα είναι καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο King Saud, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο εργάζεται από το 2011.

Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο King Saud, Ριάντ, Σαουδικής Αραβίας

Ο Βασίλης Λεμπέσης γεννήθηκε το 1967, σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και έκανε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Κβαντική Οπτική στο Πανεπιστήμιο του ‘Εσσεξ στο Ηνωμένου Βασίλειο. Σήμερα είναι καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο King Saud, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο εργάζεται από το 2011.  Έχει διδάξει και εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του ‘Εσσεξ, στο Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ (Γκλασκώβη) και στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Δίδαξε στην κολλεγιακή εκπαίδευση, την αγγλόφωνη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την φροντιστηριακή εκπαίδευση στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια ενώ έχει συγγράψει δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού, και κεφάλαια βιβλίων και συλλογικών τόμων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Taming Atoms – The Renaissance of the Atomic Physics”. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του έχει αναλωθεί στην εκλαΐκευση της επιστήμης με συγγραφή άρθρων σε μεγάλης κυκλοφορίας ελληνικά περιοδικά. Έχει μεταφράσει το βιβλίο Feynman, Οι διαλέξεις για τους υπολογιστές” και είχε υπό την ευθύνη του τη συγγραφή όλων των λημμάτων σχετικών με την επιστήμη στην ελληνική έκδοση της παιδικής εγκυκλοπαίδειας του National Geographic. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα εξής: κβαντική οπτική, φυσική και εφαρμογές ψυχρών ατόμων, φυσική και εφαρμογές δομημένων δεσμών λέιζερ, ατομικές αντένες, πλασμονική και κβαντική τεχνολογία. Έχει διατελέσει κριτής επιστημονικών εργασιών σε αρκετά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Optical Society of America και του Institute of Physics του Ηνωμένου Βασίλειου.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΜΣΕΡΙΔΗΣ

Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

To 1990 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το 1996 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος. Εκτός από το ΕΚΠΑ, έχει εργαστεί για το Istituto Nazionale per la Fisica della Materia στην Ιταλία, στη Scuola Normale Superiore της Pisa και στο Dipartimento di Fisica, Università di Modena e Reggio Emilia.

Επίκουρος Καθηγητής Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

To 1990 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το 1996 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος. Εκτός από το ΕΚΠΑ, έχει εργαστεί για το Istituto Nazionale per la Fisica della Materia στην Ιταλία, στη Scuola Normale Superiore της Pisa
και στο Dipartimento di Fisica, Università di Modena e Reggio Emilia.
Επίσης δίδαξε στα Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Διετέλεσε υπότροφος Marie Curie στο Leibniz Institute for Neurobiology, Magdeburg στη Γερμανία καθώς και
Συνεργαζόμενος Ερευνητής Δ΄ στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών του ΕΚΕΦΕ
Δημόκριτος. Από το 2012 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ.
Έχει διατελέσει κριτής και αξιολογητής σε δεκάδες επιστημονικά περιοδικά
και ερευνητικά προγράμματα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν σε
Νανοδομές και Βιοϋλικά (σπιντρονική, βιοφυσική, βιοϋλικά, κβαντική οπτική,
ημιαγωγικές νανοδομές, υπολογισμοί από πρώτες αρχές). Έχει οργανώσει την
Ομάδα Φυσική Νανοδομών και Βιοϋλικών.

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Φρέσνο, ΗΠΑ

Ο Θάνος Παναγόπουλος (επίσημα Άρης-Αθανάσιος Παναγόπουλος) είναι Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας των ΗΠΑ στο Φρέσνο, και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ΗΠΑ. Έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην έρευνα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης.

Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Φρέσνο, ΗΠΑ

Ο Θάνος Παναγόπουλος (επίσημα Άρης-Αθανάσιος Παναγόπουλος) είναι Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας των ΗΠΑ στο Φρέσνο, και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ΗΠΑ. Έχει αφιερώσει τον εαυτό του στην έρευνα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης. Έχει δημοσιεύσει σε κορυφαία περιοδικά και συνέδρια και διευθύνει μια σειρά από διεπιστημονικά ερευνητικά έργα υψηλής χρηματοδότησης. Η συνεισφορά του έχει αναγνωριστεί με μια σειρά διεθνών βραβείων και τιμών. Είναι μέλος της επιτροπής κορυφαίων περιοδικών και συνεδρίων στο χώρο. Ο Θάνος Παναγόπουλος έχει επίσης ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις επιπτώσεις των καινοτόμων υπολογιστικών τεχνολογιών στην κοινωνία και το περιβάλλον και συνεισφέρει σε μια σειρά από προσπάθειες για σχετική έρευνα και ενημέρωση. Κατέχει διδακτορικό στην επιστήμη υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία και Δίπλωμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από το Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελλάδα. Επίσης διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ΗΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες στο www.apanagopoulos.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ

Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο Δημήτρης Πατέλης γεννήθηκε στο Κερατσίνι, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, απ’ όπου απέκτησε και διδακτορικό τίτλο σπουδών. Έχει διδάξει στη ΣΕΛΕΤΕ, στη Σχολή Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας και στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας» και του Ομίλου Επαναστατικής Θεωρίας.

Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πολυτεχνείο Κρήτης

 

Ο Δημήτρης Πατέλης γεννήθηκε στο Κερατσίνι, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, απ’ όπου απέκτησε και διδακτορικό τίτλο σπουδών. Έχει διδάξει στη ΣΕΛΕΤΕ, στη Σχολή Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας και στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας» και του Ομίλου Επαναστατικής Θεωρίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει προσφέρει διαλέξεις, ομιλίες και σεμινάρια. Έχει συγγράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και στον τύπο (ημεδαπής και αλλοδαπής), κεφάλαια βιβλίων και αυτοτελή βιβλία-μονογραφίες, μεταξύ των οποίων:

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα εξής: Φιλοσοφία, Ιστορία, Λογική και Μεθοδολογία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, Διαλεκτική Μεθοδολογία του «οργανικού όλου» (της έρευνας περίπλοκων εξελισσόμενων-αναπτυσσόμενων συστημάτων, χαρακτηριστικό των οποίων είναι το αλληλένδετο των μερών τους και οι εσωτερικοί δεσμοί), νόμοι και νομοτέλειες ανάπτυξης της επιστήμης, Πολιτισμικές, κοινωνικές, ηθικές και δεοντολογικές πτυχές της επιστήμης, Παγκόσμια ιστορία της φιλοσοφίας, Φιλοσοφικά προβλήματα των φυσικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, Πολιτική Οικονομία, Ψυχολογία, Επιστημολογία – μεθοδολογία της Πολιτικής Οικονομίας και της Ψυχολογίας, Φιλοσοφία και μεθοδολογία της Ιστορίας, Κοινωνική και Πολιτική θεωρία.