Skip to main content
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΟΠΗ

Christiane Paul, Michael J. Apter, Roy Ascott, Christina Dunbar-Hester, Rainer Usselmann, Patrick Lichty, Steve Dixon, Matthew Causey, Donna J. Cox, Richard Grusin, Margot Lovejoy, Diane J. Gromala και Yacov Sharir, Mark Poster, Ihab Hassan, Susan Broadhurst, Guillermo Gómez-Peña, Niamh Thornton, Eduardo Kac, Ralf Remshardt

Εισαγωγή – Επιστημονική Επιμέλεια: Βίκυ Λαλιώτη
Mετάφραση: Στέλλα Σοφοκλέους
Επιμέλεια: Στέλλα Τσουχτέρη
Διευθυντής Σειράς: Μανώλης Πατηνιώτης

Περιγραφή

Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή εμβληματικών κειμένων που αφορούν τη σχέση των ψηφιακών τεχνολογιών με τις τέχνες από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα. Έχει στόχο να φέρει σε επαφή τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες με τα χαρακτηριστικά των ψηφιακών τεχνών, αλλά και με τις πρακτικές, τις αισθητικές και τις πολιτικές διαστάσεις τους στο πλαίσιο συγκεκριμένων ιστορικών και πολιτισμικών συμφραζομένων.

Τα κείμενα, τα οποία οργανώνονται σε τρία μέρη (κυβερνητική, μεταμοντερνισμός, μετανθρωπισμός), δείχνουν την ποικιλία των προβληματισμών που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τις ψηφιακές τέχνες από τη σκοπιά γνωστικών αντικειμένων όπως οι επιτελεστικές, θεατρικές και μουσικές σπουδές, η ανθρωπολογία, η ιστορία της τέχνης και της τεχνολογίας, οι σπουδές των μέσων μαζικής επικοινωνίας και η λογοτεχνία. Οι συγγραφείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πλούσιο και σημαντικό καλλιτεχνικό έργο κυρίως στα πεδία των επιτελεστικών τεχνών (π.χ. μουσική, χορός, θέατρο, performance art), αλλά και της video art, του animation, του κινηματογράφου, κ.ά., χαράσσουν πολύπλοκες διαδρομές, τόσο ανάμεσα σε διαφορετικά –με βάση παραδοσιακές ταξινομήσεις– καλλιτεχνικά είδη και επιστημονικά πεδία, όσο και ανάμεσα στις τέχνες και τις επιστήμες.

Σε μια εποχή που το ψηφιακό έχει γίνει κανονικό, δηλαδή αποτελεί πλέον οργανικό μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων, αυτό το βιβλίο προτείνει να υπερβούμε ουτοπικές και δυστοπικές προσεγγίσεις των ευρύτερων ψηφιακών κουλτούρων και να εμπλακούμε ενεργητικά στις διαδικασίες δημιουργίας και κατανόησης κόσμων πιο φιλικών για όλα τα πλάσματα που τους κατοικούν.

Βιογραφικά συγγραφέων

Η Christiane Paul: Είναι επικεφαλής επιμελήτρια/διευθύντρια του Sheila C. Johnson Design Center στο Parsons School of Design και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο School of Media Studies στο The New School, και Adjunct Curator of New Media Arts στο Whitney Museum of American Art στο Νέα Υόρκη.

Ο Michael J. Apter: Ο Michael J. Apter είναι ψυχολόγος που γεννήθηκε στην Αγγλία και μεγάλωσε στο Μπρίστολ. Σπούδασε στο Clifton College και στο Bristol University όπου απέκτησε το πτυχίο Bachelor of Science και το διδακτορικό του στην Ψυχολογία το 1965, έχοντας επίσης ένα διδακτορικό έτος στο Princeton University.

Ο Roy Ascott: Ο Ρόι Άσκοτ είναι Βρετανός καλλιτέχνης, δουλεύει με την κυβερνητική και την τηλεματική, πάνω σε μια τέχνη που βασίζεται στην επίδραση των ψηφιακών και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πάνω στην συνείδηση. Ο Άσκοτ συνεργάζεται στο Arts Council της Αγγλίας.

Η Christina Dunbar-Hester: Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας Annenberg του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Είναι κάτοχος Ph.D. από το Cornell University in Science & Technology Studies.

Ο Rainer Usselmann: Είναι φωτογράφος διαφήμισης στη Γερμανία, σπούδασε Φωτογραφία στο Bournemouth και έχει μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης.

Patrick Lichty: Είναι εννοιολογικός καλλιτέχνης, ακτιβιστής και επιμελητής. Σήμερα είναι καθηγητής Creative Digital Media στο κρατικό πανεπιστήμιο Winona.

Ο Steve Dixon: Ο καθηγητής Steve Dixon μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως ηθοποιός και βραβευμένος σκηνοθέτης παραγωγών ταινιών και ψηφιακών μέσων, ο Steve έγινε ακαδημαϊκός το 1991. Γρήγορα δημιούργησε διεθνή φήμη για την έρευνά του στη χρήση των μέσων και των τεχνολογιών υπολογιστών στις τέχνες του θεάματος.

Ο Δρ. Matthew Causey. Είναι επί του παρόντος Επικεφαλής της Σχολής Δημιουργικών Τεχνών στο TCD. Είναι Καθηγητής Δράματος, Συνεργάτης Κολλεγίου και Διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Τεχνολογίας Τεχνών.

Η Donna J. Cox. Είναι Αμερικανίδα καλλιτέχνης και επιστήμονας, Michael Aiken Endowed Chair. Καθηγητής Τέχνης + Σχεδιασμού; Διευθυντής, Advanced Visualization Lab στο Πανεπιστήμιο του Illinois στην Urbana-Champaign.

Ο Richard Arthur Grusin. Είναι ένας Αμερικανός  ακαδημαϊκός μελετητής και συγγραφέας. Ο Grusin είναι καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν – Μιλγουόκι.

Η Margot Lovejoy. Ήταν ψηφιακός καλλιτέχνης και ιστορικός της τέχνης και της τεχνολογίας. Ήταν Καθηγητής Emerita Εικαστικών Τεχνών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Purchase.

Η Diane Gromala, PhD, είναι Τακτική Καθηγήτρια στη Σχολή Διαδραστικών Τεχνών και Τεχνολογίας (SIAT). Σχεδιάζει και κατασκευάζει καινοτόμες διαδραστικές τεχνολογίες υγείας. που καλύπτουν την τεχνολογία (σχεδιασμός, HCI και μηχανική) και την υγεία (ερευνητές, κλινικούς γιατρούς και ασθενείς.

Ο Yacov Sharir. Είναι χορογράφος, χορευτής, τεχνολόγος και καινοτόμος. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Θεάτρου και Χορού στο Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Sharir Dance Company με έδρα το Όστιν.

Ο Mark Poster Ήταν ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Μελετών Κινηματογράφου και Μέσων στο UC Irvine, όπου δίδαξε επίσης στην Έμφαση της Κριτικής Θεωρίας.

Ο Ihab Habib Hassan. Ήταν Αμερικανός λογοτέχνης και συγγραφέας.

Η Susan Broadhurst. Είναι επαγγελματίας καλλιτέχνης, συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Είναι καθηγήτρια  απόδοσης και τεχνολογίας και επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου.

Ο Guillermo Gómez-Peña. Είναι καλλιτέχνης, συγγραφέας, ακτιβιστής και εκπαιδευτικός του Μεξικού / Chicano. Και διευθυντής της διακρατικής συλλογικότητας τεχνών La Pocha Nostra.

Η Niamh Thornton (University of Liverpool). Είναι ειδικός στις Λατινοαμερικανικές Σπουδές με ιδιαίτερη έμφαση στον μεξικανικό κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τον ψηφιακό πολιτισμό.

O Eduardo Kac. Είναι ένας Αμερικανός σύγχρονος καλλιτέχνης του οποίου τα έργα τέχνης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων της περφόρμανς, της ποίησης, της ολογραφίας, της διαδραστικής τέχνης, της τηλεματικής και της διαγονιδιακής τέχνης.

Ο Ralf Remshardt. Είναι καθηγητής Θεάτρου στο  University of Florida. Είναι έμπειρος μελετητής, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δραματουργός.

Βασίλης Λεμπέσης

Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο King Saud, Ριάντ, Σαουδικής Αραβίας

Leave a Reply